Vaccinatie van de hond

  • hond6.jpg
  • Nala-en-Ollie.png

Opbouw basisimmuniteit

Bij de geboorte is een puppy tegen ziektes beschermd door antistoffen van de moeder. Deze moederantistoffen verdwijnen echter naarmate de puppy ouder wordt, vanaf dan moet de pup zelf antistoffen aanmaken om beschermd te zijn.
Het stimuleren van het aanmaken van deze eigen antistoffen - de opbouw van de basisimmuniteit - is het doel van vaccins. Zo'n vaccin kan pas werken wanneer de moederantistoffen voldoende uit het lichaam verdwenen zijn, daarom is het belangrijk om zeker niet te vroeg te vaccineren. Enige uitzondering hierop is het Puppyvaccin, dat minder gehinderd wordt door de moederantistoffen en wordt gebruikt om pups te beschermen die weinig antistoffen van de moeder hebben meegekregen.

Op een leeftijd van 6 à 8 weken wordt de puppy voor het eerst gevaccineerd met het zogenaamde puppyvaccin, dit gebeurt meestal wanneer de pup nog bij de kweker is. De volgende vaccinatie - Leptospirose (rattenziekte) en Kennelhoest (neusdruppel) - gebeurt op 9 weken, gevolgd door het Lepto-Basis (honden- en kattenziekte)-Rabiesvaccin op 12 weken.
 
Vaccinatie schema Standaardschema (6-9-12w)
6-8w        Puppyvaccin (bij kweker)
9w Leptospirose-Kennelhoest (neusdruppel)
12w    Lepto-Basis (honden- en kattenziekte)-Rabies         

Uitzonderingen op dit schema zijn bepaalde kleine hondenrassen, indien ze niet naar de hondenschool gaan. Hun vaccinatie gebeurt dan best op 12 en 15 weken in plaats van 9 en 12 weken.

Vanaf wanneer mag ik met mijn pup naar de hondenschool?

Op de hondenschool komen puppy's met andere pups en honden in contact en is de kans op besmetting met ziektes groter. Daarom is het noodzakelijk dat ze voldoende beschermd zijn vooraleer ze naar de hondenschool gaan. 
Na het vaccin op 12 weken duurt het ongeveer een week opdat de antistoffen van dit vaccin zijn opgebouwd en werken, dus op 13 weken is je pup normaalgezien klaar om naar de hondenschool te gaan.

Onderhoud immuniteit : jaarlijks!

Eens de basisimmuniteit opgebouwd is, is het belangrijk om het aantal antistoffen - dus de bescherming tegen ziektes, de immuniteit - op peil te houden. Dit is de bedoeling van het jaarlijkse herhalingsvaccin of "boostervaccin". Want ook al is je hond op jonge leeftijd correct gevaccineerd en heeft hij dus een goede basisimmuniteit, zonder deze herhaalvaccins blijft hij toch niet voldoende beschermd.
Herhaling van het vaccin tegen Leptospirose en Kennelhoest gebeurt 1x/jaar, het basisvaccin 1x om de twee jaar, het rabiesvaccin 1x om de drie jaar.
 
Vaccin Min. Leeftijd1    Immuniteit2
Puppy (Hondenziekte-Kattenziekte) n.v.t n.v.t
Basis (Hondenziekte-Kattenziekte-Adeno)           12w 1-2j
Lepto (Leptospirose: rattenziekte) 8w 1j
Kennelhoest Neusdruppel 3w 1j
Kennelhoest inspuiting (wordt minder gebruikt) 6w 1j
Rabies (Hondsdolheid) 12w 2-3j

1Min.Leeftijd: leeftijd waarbij maternale antistoffen geen hinder meer vormen bij opbouw v/d immuniteit.
2Immuniteit: duur v/d bescherming na volwaardige vaccinatie.

Mijn hond is geen pup meer, maar nog nooit gevaccineerd, wat nu?

In dit geval is het nodig om zoals bij de puppy's te beginnen met de opbouw van de basisimmuniteit. De opbouw gebeurt direct met de volledige vaccinatie (Basisenting + Lepto), eventueel gecombineerd met Kennelhoest en Rabies. Een herhalingsvaccinatie van Lepto wordt 3 weken later gegeven. Hierna volgen de gewone jaarlijkse herhaalvaccins voor het onderhoud van de immuniteit.