Teken

  • hond7.jpg

Teken behoren tot de spinachtigen en komen voor over heel de wereld, ook in Europa. In onze streken zijn twee soorten teken belangrijk: de gewone hondenteek (Ixodes ricinus), omdat deze hier bij ons voorkomt, en de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus), omdat hij wereldwijd de belangrijkste teek is en via reizen meegebracht kan worden.

teken cycle

Een interessante website, die de verspreiding van teken probeert in beeld te brengen, kan je vinden op fleatickrisk.com.

Helaas zuigen teken niet alleen bloed, ze kunnen ook bepaalde ziektes overdragen waaronder de ziekte van Lyme (borreliose). De teek besmet zich met de ziekte van Lyme door het zuigen van bloed van dieren die drager zijn van deze ziekte, zoals bijvoorbeeld bosmuizen.

Wat zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de hond?

Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de hond.

Wat zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de mens?

De symptomen bij de mens zijn in een eerste fase een fel jeukende en moeilijk geneesbare kratervormige huidontsteking op de plaats van de beet, eventueel vergezeld van griepachtige symptomen zoals koorts en hoofdpijn.

In een tweede fase treden gewrichtsontstekingen op, aantasting van het zenuwstelsel en eventueel hartproblemen.

In een derde stadium kunnen deze aandoeningen een chronisch karakter krijgen.

Hoe kan je een teek best verwijderen?

Er bestaan verschillende vormen van tekenhaakjes en tekentangen, waarmee je de teek in zijn geheel kan verwijderen. Je neemt de teek vlak bij de huid vast en verwijdert ze dan met een draaiende beweging. Op die manier komen kop én pootjes mooi mee.

Gebruik geen alcohol, ether of andere ontsmettingsmiddelen op de teek voor je ze verwijdert, hierdoor gaat de teek braken en heb je meer kans op infectie.

Beter voorkomen dan genezen!

Er bestaan tegenwoordig behoorlijk goede producten. De beste gaan de teek niet alleen doden, maar hebben ook een afwerende werking