Vlooien

  • kat3.jpg

Hoe kan ik zien of mijn hond of kat vlooien heeft ?

Overmatig krabben door het dier is een symptoom. Soms kan men volwassen vlooien zien tussen de haren van de hond of de kat, ze zijn het makkelijkst te vinden ter hoogte van de staartbasis.

Met een kam kan men nagaan of in de vacht van het dier donkere korreltjes zitten, of uit de vacht vallen. Deze korreltjes vangt u best op om ze op een vochtig filterpapier te leggen. Indien de directe omgeving van de korreltjes rood kleurt, heeft u te maken met door de volwassen vlo uitgescheiden uitwerpselen met onverteerd bloed, wat wijst op de aanwezigheid van vlooien.

Zijn vlooien gevaarlijk voor mens en dier ?

Vlooien kunnen lastig zijn voor dier en mens als ze prikken, omdat dit jeuk geeft. Sommige honden en katten zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo (vlooienallergie), waardoor ze onophoudelijk krabben, hetgeen wondjes kan veroorzaken.

Daarnaast kunnen vlooien allerlei ziektes overdragen, waarvan de meest bekende de lintwormen zijn bij hond en kat.

Moet ik de vlo het hele jaar door bestrijden ?

Je moet het hele jaar door op je hoede zijn voor vlooien. De kans op een vlooienplaag is aanzienlijk kleiner wanneer men gedurende het hele jaar aan vlooienpreventie doet. Een goed vlooienproduct beschermt uw huisdier gemiddeld voor een maand, dus een maandelijkse vlooienbehandeling is noodzakelijk.

Indien je meerdere huisdieren hebt, is het belangrijk deze allemaal te behandelen om te voorkomen dat ze elkaar terug besmetten.

Hoe ontwikkelt de vlo zich ?

cyclus vlooi

Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich ontwikkelen. Een volwassen vlo zuigt bloed bij de hond of de kat en legt eitjes. Ze leeft ongeveer 12 dagen en kan wel 50 eitjes per dag leggen, dat geeft een totaal van 600 eitjes per vlo.Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier, maar vallen op de grond. Na een aantal dagen komt uit het ei een larve, deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen. Hieruit komt na verloop van tijd een volwassen vlo.

Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid van huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 18 maanden.

Moet ook de omgeving steeds mee worden behandeld ?

Over het algemeen moet men ervan uitgaan dat in de omgeving eitjes, larven en cocons aanwezig zijn zodra er meerdere vlooien op het huisdier worden gesignaleerd. De strategie bestaat dan uit het behandelen van het dier met een vlooienproduct (adulticide) én het behandelen van de omgeving met een omgevingsspray.

De adulticiden zorgen ervoor dat de volwassen vlooien in enkele uren tot een dag afsterven. De omgevingsspray bestrijdt de eitjes en larven. Er bestaat geen bestrijdingsmiddel tegen cocons, maar de volwassen vlooien die uit de cocons komen sterven echter zodra ze in contact komen met een adulticide op het dier of in de omgeving.